Na moje szczęście, pani doktor umieściła w jadłospisie, jedną z moich ulubionych sałatek. Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że mogę ją jeść w ramach diety, moje życie wyglądałoby teraz całkiem inaczej!
Poniżej podaję przepis i ogromnie namawiam do spróbowania, bo nawet samo przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet największym nowicjuszom kuchennym! :)
Składniki, które będą Ci potrzebne:
* 400 g piersi z kurczaka
* 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
* olej do smażenia
* sałata w ilości pół główki
* pół cebulki
* 300 g pomidorów
* kilka oliwek
* ser żółty o wyrazistym smaku
Składniki na sos:
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* łyżeczka musztardy
* łyżka octu winnego
* szczypta soli, pieprzu czarnego, lubczyku, koperku suszonego, białego pieprzu i kurkumy
Sposób przygotowania:
1) Składniki na sos połączyć w małym
słoiczku z zakrętką, dodać kilka łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody,
zamknąć, zamieszać i odstawić aż do podania.
2) Kurczaka należy pokroić na sześciany o
objętości 1 cm sześciennego. Wymieszać z ostrą papryką i smażyć na średnim ogniu
przez około 5 minut. Odłożyć na talerz z papierowym ręcznikiem. Resztę
składników pokroić w kawałki podobnego formatu i wymieszać. Podawać z
pieczywem.
Przepis, jak widać, nie stanowi wyzwania
kulinarnego, dlatego życzę Wam smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz